Csak Szólok

Csak Szólok

Csak egy maradhat……

2017. február 21. - csak_szolok.blog.hu

Azon gondolkodtam, így a Momentum 266.151 aláírás leadását követően, hogy 2018-ban leváltható-e a Fidesz?

Sajnos nem, illetve a jelenlegi struktúrában biztosan nem, hiszen az általuk kialakított választási rendszer alapján egy egységes és legalább akkora támogatással bíró erő kellene a másik oldalra, mint az Orbán által vezetett tömörülés. Ilyen pedig jelenleg nincs!

Mert mi is van most?

Az egyenletből vegyük ki a Jobbikot, mert szerencsére nem is akarnak együtt indulni senkivel (mondjuk nagyon senki nem is akar velük közös platformra helyezkedni).

konzolvilag_hu.jpg

                                                                                                                                              kép: konzolvilag.hu

Amit az MSZP illetve Botka művel, abban semmi meglepő nincs, hiszen 2010-ben csak ők akadályozhatták volna meg a Fidesz 2/3-os győzelmét, de „elengedték„ az egész kampányt és 2014-ben sem a győzelemre, csupán a túlélésre játszottak (ez mondjuk bejött nekik). Most pedig Botka úgy akar az „új messiás” szerepkörében tetszelegni, hogy kinyír minden együttműködésre esetleg hajlandó erőt, ráadásul rettenetesen rosszul időzítve egy Orbánnal folytatott tárgyalást követően. Saját vállalásait már most sem tartja be (lásd: leülök az LMP-vel, ami ugyan elmaradt, de zavart okozott és kellemetlen helyzetbe hozta az LMP egyik társelnökét). Közben fogta magát és nekiment a DK-nak illetve Gyurcsánynak, mondván, hogy Orbánnal együtt el kell tűnnie a politikai palettáról. Ez még igaz is lenne, ha nem annak a pártnak volna a tagja, ráadásul több cikluson keresztül parlamenti képviselője is, amelyik Gyurcsány szekerét tolta! Kissé amnéziás az MSZP önjelöltje vagy megrendelésre cselekszik? Gyakorlatilag senkivel nem egyeztetett, de máris szétverte az együttműködés lehetőségét is. (Az MSZP-ben azért még akadnak szarkeverők furcsa megnyilatkozások. Miután a Momentum aláírás gyűjtésébe a DK-val és a Jobbikkal együtt nem álltak bele most, hogy ilyen nagy támogatottsága lett a referendum kiírásának, Horváth Csaba sietve bejelentett, hogy kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés írja ki a népszavazást. Magyarul nem csinálunk semmit, de a győztes lóra fel akarunk ülni!)

Egyébként nem gondolom, hogy akár az MSZP, akár a DK az a párt, amelyikkel szorosan együtt kellene működni. Hagyni kell marakodni őket, „véreztessék” ki egymást ezzel tennék a legtöbbet egy sikeres kormányváltásért.

Akkor mi lehetne a megoldás a demokratikus oldalon? Hogyan lehetne Orbánt leváltani?

(Ne számoljunk a lassan ismét előbújó „választási” pártokkal, akik főleg az állami támogatás felvételére szerveződnek és csak az országgyűlési választási kampány néhány hónapjában mutatnak életjeleket.)

Ha mondjuk, az Együtt önállóan indul, akkor talán meglesz a parlamenti küszöbhöz szükséges 5%-a, ez igaz az LMP-re is viszont a Párbeszédnek nagy eséllyel ez sem menne. Ha összefognának és a civil szervezetek is beállnának mögéjük, akkor sem biztos, hogy összeadható a „mérhető” támogatottság, ráadásul pártszövetség esetén az 5%-os parlamenti bejutási küszöb sem igaz. (Mivel az LMP elvileg csak önállóan indul jelenleg ez sem jelent megoldást)

Ha ezek a pártok önállóan, de legalább egymás ellen nem versengve állítanának egyéni jelölteket, plusz saját listát is, akkor már lényegesen megnőnének az esélyeik egy tisztes szereplésre. Igaz ez vélhetőleg nem jelentene kormányváltást.

Mivel az országgyűlési választásokon független jelöltek mellett pártok indulhatnak, egy „ernyőszervezet” létrehozása megoldás lehet. Ebben az esetben minden választókörzetben ez a szervezet indíthatna jelölteket a FIDESZ (KDNP) illetve akár az MSZP-DK-val szemben, sőt ennek a szervezetnek-pártnak lenne listája is, könnyen előidézhető az a helyzet sikeres választás után, hogy több frakció alakuljon ki az Országgyűlésben. Számomra nem kérdés, hogy egy ilyen felállás sok passzív szavazót megmozgatna és eddig is bejött, ha magas a részvételi arány, az nem a Fidesznek kedvez.

És itt érdemes matekozni kicsit (ami egyenlőre csak fikció, de akár be is jöhet):

Jobbik: 20% (emiatt van szükség a Jobbikra, mert gyengíti a Fideszt, feltéve, hogy nem állnak össze a választások után)

MSZP-DK: 20%

„Ernyő”: 30%

Fidesz (KDNP): 30%

És már nem is 2/3, hanem 1/3 alatt a Fidesz + önállóan senki nem tud többséget szerezni. Gyakorlatilag egy-két szavazaton múlhat minden szavazás, ami feltételezhet egy lényegesen átgondoltabb törvényalkotási folyamatot, és egy kevésbé diktatórikus kormányzati magatartást.

Persze ez csak fikció és a dolgok jelenlegi „széthullott” állása szerint az is marad, de állítólag a temetőbe is a Remény megy utoljára!

A bejegyzés trackback címe:

https://csak-szolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4712277887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.02.21. 23:05:59

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Aki nem akar tovább ázni?
Akinek elege van az orbanizmusból, de egyik veterán-menhelyre sem voksolna?
Aki már-már otthagyná a Fideszt/MSZP-t/stb., de nem tudja, merte tovább?

Jelenleg az lenne a legesélyesebb csoportosulás, ha lenne olyan, és kellően nyitott lenne bármerre/bármerről.
Szerintem.

kvadrillio 2017.02.21. 23:24:01

Pont nagypénteken szavaznának annak munkaszüneti nappá nyilvánításáról

a nép..., A SZENTESTÉT AKARJA ÜNNEPNEK ! A KORMÁNY PEDIG NAGYPÉNTEKET !

MÁR MEGINT MEGBUGGYANTAK EZEK !!! KISVASÚT SZINDRÓMAHHH...:o)))

kvadrillio 2017.02.21. 23:39:08

ALAPÍTVÁNYOK PÉNZLENYÚLÁSA...
Jön a norvég-magyar visszavágó a civil pénzekért

CSÓRÓ MAGYARNAK SEMMI SE JUT BELŐLE MEGINT !!!

A norvég alapok előző ciklusának megvalósítása 2016-ban lezárult. A következő, 2014-2021-es időszakra a donor országok megkötötték a keretmegállapodást az EU-val, ez alapján Magyarországnak összesen 214,6 millió euró járna. Ennek minimum 10 százaléka, nagyjából 6,5 milliárd forint mehetne a civil programra, a fennmaradó tízmilliárdokat az állam pályáztathatja meg szintén előre kijelölt célok mentén (energiahatékonyság, kulturális örökségvédelem stb.).

kvadrillio 2017.02.21. 23:39:47

CIKK...MAGYARNARANCS...

kvadrillio 2017.02.21. 23:54:02

Donáth Ferenc és az Eleven Emlékmű kapta idén a Magyar Civil Becsületrendet..m?????

EZEK HÁ-NYTÁ-K TELE A MAGYAROK SZABADSÁG TERÉT szemetekkel ??? és kuka-díjat kaptak legalább érte ??? beszarok !

és Józsi bácsitól meg elvették a havi 20 ezer forintos megélhetését ???

KIK VEZETIK EZT AZ ORSZÁGOT ? M ÉSZÁROSOK ??? NÉPÍÍRTÓK ??? DÖGÖLJÖN MEG MIND !

querulant 2017.02.22. 01:48:26

szerintem nem kell ernyő. nem is szabad meg engedni. a többi kis pártot is lemorzsolni és be épiteni . a demokrácia nem azt jelenti hogy mindenki valamit kotyog és azt csinál amit akar hanem hogy az erősebb kutya baszik a többi meg kussol . tehát míg nem jelentkezik egy erös kutya addig a régi marad! pont azért mert a kispártocskák az erös kutya hátát nem támogatják. Be kell látni azt is a demokráciában hogy egyik erös kutya sex jelenete a népével sem fog mindenkinek tetszeni...ezért mérlegelni kell hogy meddig nézzük az öreg kutya baszását , merjük e vállalni hogy egy újabbat fel erősitünk és utána az ö jeleneteit nézzük -mert .......mi nem fogunk baszni se most se a jövőben ?) és mind addig amig egyik másik erősebb eventuálissan rivális kutyus fél saját árnyékátol -addig oldalra harapdosva kivérzik mire a főnökhöz érne --ez a demokrácia mert midneki akar pofázni --és közben legyöngitik az esélyest. ..... a 2/3 os választáskor nem harapdált senki az erös kutya mehetett direkt az öregnek és övé lett a nép . mert oldalt nem bántották. olyan egyszerű .

most vajon miért bántják és nem támogatják a baszni akaro uj kutyát ????! mert nem is olyan biztos hogy akik ugatnak- elkötelezett demokracia rajongok- nem érzik jól magukat a mostani sex jelentben - és félnek tulajdonképpen hogy egy esteleges uj felvonás uj föszerplövel nem is lessz ilyen szép látvány. Képzely el egy képet magad elött amikor egy nagy kan után kis vakarcs rühös vakkancsok futkároznak a sineken pedig tudják hogy csak a nyáluk csoroghat , de a ,,pénz,, szaga huzza öket -egy falkát alkotva és zavarva a nagy kutyát . MI meg közben ,,Nyugat,,nak nevezve magunkat , de nevezhetjük magunkat ,, keletnek,, meg ,,szomszédnak,, is jot röhögünk hogy milyen bénák, igy legyülnke aztán jól közéjük csapunk szértzavarjuk őket .

Közben azon gondolkodunk : mi van ha az uj kutyus nem tudja manipulálni a forint árfolyamot , ha nem tud parancsolni a bankoknak, ha lebontja a keritést , ha vissza vonja a földtörvényt , ha nem saját Magyarföldön élö barátai zsebébe,, lopja ,,az államot ???? akkor a bankok megint megszivatják a magyar népet , a migránsok elárasztják az országot és mint a sáskák mindent letarolva leszarva vissza hagyják nekünk csúfolódva lamaradottságunkkal a németek mellett, a dubiozus külföldi cégek és magyar törvényket nem tisztelö emberkék ujra ránkverik cinikussan röhögve a földek árát kihuzva a maradék kb 700 ezer paraszt alól a szőnyeget . Ma a hentes zsebébe mentett vagyonon ( ha ez eggyaltalan igaz ) magyar emberek dolgoznak , még ha éh bérért is , de a ,,lopott ,,pénzen vett magyar cégekben magyar emerek dolgoznak- mindeggy hogy víz , gáz szerelö vagy aszfalt burkolo vagy traktorista vagy atom hulladék kezelö míg -2004-2007-2008 körül nem a hentes zsbébe ment a ,,kimenttett ,,vagyon hanem .....hova lett ???!! az állam adosság 60-70% al megugrott - de nyoma nincs --eltünt ugy külföldre mint az aki az adosságot fel is vette az államnak . és külföldön biztosit jo profitot -munka helyet meg adót.

DFK 2017.02.22. 05:32:26

Miért 30 %-ra, miért nem 50-re vetted az ernyőt? Még nagyobbat kéne álmodnod.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.22. 05:55:27

@morph on deer:

Aki ballib, annak ott a ballibek.

A nem akar ballib országrontást, annak ott a Fidesz,a Jobbik, az LMP.

Minek ez az Ernyő? Kik a hívei?

midnight coder 2017.02.22. 06:56:01

Az a baj, hogy Orbánékat baloldalról, vagy liberális oldalról próbáljátok meg leváltani. Ugyanakkor a világon az egyik ideológia már rég halott, a másik pedig épp most van kipusztulóban, és így vagy úgy mindenképp ugyanúgy idejétmúlttá válik mint a baloldal.

Egy alternatív jobboldali párt kellene, mondjuk Bajnai vezetésével.
süti beállítások módosítása