Csak Szólok

Csak Szólok

Varázsló kerestetik!

2016. december 19. - csak_szolok.blog.hu

Nem! Nem egy újabb tehetségkutató, vagy mégis?buvesz_blog_hu.jpg

                                                                                   kép: buvesz.blog.hu

Olvasom az Indexen, hogy Magyar Idők szerint Andor László lehet a „baloldal” miniszterelnök jelöltje. A cikk szerint ebben az MSZP, DK és az Együtt(?) is valamilyen szinten egyetért. Csak egy pillanatig tételezzük fel, hogy a Magyar Idők valóban olyan médium, mely objektíven tájékoztat, akkor sem világos, hogy mire is alapozza ezt a bejelentést. (Persze a cél lehet, némi zavarkeltés vagy „nyúl ugrasztás” esetleg a jelölt elbizonytalanítása stb.) Azért némileg sántít, hiszen az Együtt legutóbbi küldöttgyűlésén többek között azt is elfogadta, hogy önálló listát akar állítani, önállóan kívánja magát megmérettetni a 2018-as választásokon és tudtommal, ezzel ellentétes határozat nem született. Igaz a jövő év első felében aktuális tisztújítás lesz a pártban, így erről véglegeset majd azt követően. (Pápa Levente kilépésének az egyik indoka az volt, hogy az Együtt túlságosan közelít a DK-hoz, és ha Andor László valahogy mégis konszenzusos jelölt, akkor még a végén igaza lesz!)

A Magyar Időkben megjelenteknek inkább lehet zavarkeltő szerepe, mert ha van kiszivárogtatás, akkor meginoghat a bizalom a tárgyaló felekben. Persze csak akkor, ha egyáltalán van ingatható bizalom!

Egy egészen biztos, Orbán Viktorral szemben akárkit nem lehet elindítani! Sokkal több kell a jó szakembernél ehhez! Egy ilyen kommunikációs és gátlástalan médiabirodalmat üzemeltető Fidesszel szemben inkább kiváló kommunikátori képességekre, nagyon eltalált mondatokra kell a hangsúlyt helyezni. Olyan országban élünk ahol kormányprogram helyett a „Folytatjuk!” bőven megfelelő választás nyeréshez. Tehát hasonlóan bonyolult megfogalmazással kellene operálni, talán ez eredményre vezetne. Egy „össznépi” 2014-re hajazó összefogás gyakorlatilag nagyobb kudarcra van ítélve jelen állás szerint, mint akkor volt, még ha előválasztásokon is akarják a jelölteket produkálni. A Fidesz (-KDNP) tömbbel szemben hasonló egységes tömeg nem látszik és a jelenlegi struktúrából ennek a kialakulása illuzórikusnak tűnik, hiszen ha a vezetők nem is, de a támogatók nem feltétlenül állnak be bárki mögé.

De nézzük a jelenlegi parlamenti pártokban rejlő lehetőségeket:

Jobbik, mint Fidesz kreálmány, pontosan azt teszi, amire létrehozták. A középre behúzódni látszó Vona maga mellé emelt egy középpártban vállalhatatlan Toroczkait nehogy szétszéledjen a szélsőjobbos vonal, közben jól megrendezetten támadja Orbánt. Olyan látszatot kelt, mintha fejére olvasná a mások által, akár a baloldal által is, megfogalmazott vádakat, amire Orbán kényelmesen piruettezve, némi személyeskedéssel, érdemi válaszok nélkül, olyan tud mondani, ami a „Folytatjuk!” szavazóknál a „f@szagyerek” reakciót is kiválthatja. A Jobbik nem tudja és nem is akarja leváltani a Fideszt, hiszen léte függ tőle!

LMP a senkivel össze nem boruló párt, még színpatikus is lehetne, ha nem tudnánk, hogy valahonnan nagy segítséget kapott anno a kopogtató cédulák összeszedésében, amit a párt volt (talán jelenleg is az) vezetője soha nem magyarázott meg, de például ha nagyon kell, gond nélkül lepaktál a FIDESZ-szel, mint a legutóbbi alkotmánybíró választáson is.

Liberálisok, akiket kitettek az ellenzéki összefogás tárgyalásáról, ugye láthatóan alkalmatlanok bármire is, sőt ha kell, mint a kvótaügyi népszavazás esetén, sietve a kormánypártot segítik látszat ellenkampánnyal, szerencsére sikertelenül, aztán megsértődnek, ha nem akarnak velük szóba állni.

/Apropó az LMP és a MLP (jé, csak össze vannak keverve a betűk) vezetője illetve társelnöke volt fideszes. Nem akarok én összeesküvés elméleteket gyártani, de hát Fodor addig helyezkedett az SZDSZ-ben, míg az szét nem hullott, most pedig Hadházy (karcolgatja ugyan a nyilvánvaló lopásokat, jelentős kárt nem okozva, de hitelesnek feltüntetve magát) az LMP társelnöke és parlamenti képviselője lett gyorsan./

MSZP-DK, az utód és saját utódja. Gyakorlatilag egy és ugyanaz a közeg. Az MSZP túlélni próbál, Gyurcsány meg be akarja húzni a DK-hoz a teljes vonalat. Láthatóan nem sikertelenül. A kettő együtt sem képes leváltani a FIDESZ-t még akkor sem, ha be vonják a kisebb ellenzéki pártokat is, mivel saját maguk amortálták le magukat és az embereknek annyira még nem „fáj”, hogy Gyurcsány ne szitokszó legyen.

És mi lehet a megoldás?

Ha lenne egy MSZP-DK összefogás és mondjuk egy EGYÜTT vezette PM-MOMA és civil szervezetek támogatását élvező formáció, mely két tömb meg tudna állapodni egymással egy koordinált indulási stratégiában, annak talán lehetne ereje. Olyan megállapodásra gondolok, melyben mindkét fél önálló országos listát állítana, de a nagyon szükséges helyeket kivéve egymás ellen nem indítanának jelölteket. Nem egyszerű, de nem is kivitelezhetetlen egy ilyen koncepció, mely jó eséllyel sok szavazatot hozhatna és arcvesztéssel sem járna egyik félnek sem.

hu_123rf_com.jpg

                                                                            kép: hu.123rf.com

1-2 hete olvastam egy cikket, mely Naszádos Péter kutatására alapozva, arról szól, hogy a legjobb megoldás egy új demokratikus polgári párt lenne, hiszen azt mindenki tudja, hogy a „nagyok” szavazótáborában is sok a bizonytalan a kicsikében pedig még több. Ha létre lehetne hozni egy ilyen pártot megfelelő és nem az unalomig ismert arcokkal, hiteles szereplőkkel elképzelhető, hogy számítani lehetne rengeteg kiábrándult ember szavazatára.

Viszont nem látszik az a „cilinder” amiből elő lehet húzni egy ilyen formációt úgy, hogy „pénz, paripa és fegyver” is jöjjön abból a kalapból és egy olyan csapat is, amelyik az aprólékos munkát hatékonyan el képes végezni, mert ezek nélkül csak egy újabb pártocska lesz.

A fentiek egy demokratikus, választásokon alapuló változást jelentenek, hiszen a másik megoldás…

 

(Csak Szólok a facebookon is!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csak-szolok.blog.hu/api/trackback/id/tr2612058953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Potyka Kálmán 2016.12.21. 14:30:25

Varázsló ahhoz kellene, hogy lenyomjon a "makroközgazdászok" MSZP-je és MOMA-ja, valamint a "Blair-ista neoliberális" DK torkán egy olyan politikai elképzelést, amellyel szavazatokat lehet hozni.

Egyébként az "összefogásról" annyit, hogy az MSZP szavazóinak harmada nem hajlandó egy Gyurcsányt is tartalmazó listára szavazni. Ez annyit tesz, hogy az "összefogás" a DK-val pontosan annyi szavazatot visz, mint amennyit hoz.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.12.21. 14:50:44

Andor ideális jelölt.

Már megszavazott a magyarokat súlytó EU-s szankciót is, amit párttársai pl Göncz Kinga is saját kezűleg fogalmaztak.

Ballib hazaárulók jobbat nem is találhatnának jelöltnek !

morpho 2016.12.21. 15:10:13

@Ballib cenzúrázók réme 18:

Nem teljesen tökmindegy, hogy kit találnak? Te úgy is felteszed a hazaárulós lemezt. Mondjuk engem szórakoztat, meg végül is csak a munkádat végzed. Végül is hullamosónak is jelentkeznek páran, csak gyomor kérdése...

conchita wurst 2016.12.21. 15:13:36

tökmind1 kit indítanak, 10%

Bicepsz Elek77 2016.12.21. 17:25:59

Ehes disznok makkokkal almodnak..
süti beállítások módosítása